Alimentatie

Bij alimentatie kan het gaan om kinderalimentatie of om partneralimentatie.
Voor de wijze van berekening is er een groot verschil tussen de kinderalimentatie en de partneralimentatie. Bij kinderalimentatie is veel minder ruimte om rekening te houden met de werkelijke kosten en uitgaven, terwijl dit bij de berekening van de partneralimentatie wel relevant is. De uitkomst van een berekening voor de kinderalimentatie is dan ook wezenlijk anders dan de uitkomst van een berekening voor de partneralimentatie.

Als er zowel een kinder- als partneralimentatie betaald kan of moet worden dient men altijd in ogenschouw te houden dat de kinderalimentatie prevaleert. Met andere woorden: eerst dient de kinderalimentatie te worden vastgesteld. Vervolgens moet bekeken worden of er naast de kinderalimentatie nog ruimte is voor partneralimentatie.

Belangrijk om te weten is dat er altijd afgeweken kan worden van een berekening. Het is altijd goed om te weten tegen welke juridische achtergrond je afspraken rondom de alimentatieverplichting maakt.

Objectieve benadering alimentatie

Omdat het regelen van alimentatie meestal gebeurt na het verbreken van een relatie kan het een zeer beladen onderwerp zijn.

Het is dus belangrijk dat dit objectief gebeurt. In dit geval is het inschakelen van een advocaat geen overbodige luxe die op de lange termijn voor beide partijen rust zal geven. Een advocaat kan naast het berekenen van de alimentatie ook adviseren waardoor een duidelijk beeld ontstaat van de verwachte ontwikkelingen.

Gelet op het feit dat er op het gebied van alimentatie altijd nieuwe ontwikkelingen zijn, die van grote invloed zijn op de berekening is het van groot belang dat een ervaren familierechtadvocaat de alimentatieberekingen maakt en het advies geeft rondom de alimentatie.

Denk bij de ontwikkelingen omtrent de alimentatieverplichting aan bijvoorbeeld volgende punten:

  • Alimentatiede vorm van de alimentatieverplichting
  • duur alimentatieplicht
  • hoogte van de alimentatie
  • innen van de alimentatie
  • het wijzigen, vaststellen of beëindigen van de alimentatieverplichting

Het is dus absoluut geen overbodige luxe een gespecialiseerde advocaat in te schakelen.

U kunt hier vrijblijvend Contact opnemen